А скільки коштує твій сміх?



Джеймс Крюс. Тім Тайлер або проданий сміх. – Київ: Час майстрів, 2016. – 301 с.
Наскільки багато значить сміх та яка його ціна? Чи задумувались ви коли-небудь про те, скільки всього ми маємо завдяки тому, що вміємо посміхатися, коли треба, або просто можемо засміятися із чудового жарту?
Кажуть, що ми не цінуємо того, що маємо. І починає цінувати тільки тоді, коли втрачаємо. Так і сталося з героєм книги – Тімом Талером. Хлопець, який мав надзвичайно привабливий сміх із кумедним «ік!» на кінці, ніколи не задумувався над тим, що сміх – це частина його самого. Злидні, в яких йому доводилося жити, а також тяжкі життєві негаразди підштовхнули його до того, що одного разу, зустрівши на іподромі незнайомця на ім’я ТРОЧ, він погодився продати свій сміх за вміння вигравати будь-які заклади. Погодьтеся, непогана ціна, чи не так?
Маючи такий талант можна стати мільйонером та ні в чому собі не відмовляти – лише смітися більше ніколи не вийде, але кому потрібен той сміх, думав Тім. І справді, отримавши вміння вигравати на іподромі, він став багатим хлопчиком, який міг допомогти навіть своїй мачусі та зведеному братові з боргами, але майже відразу Тім зрозумів, що жити без сміху не так просто, як він думав. Тому, покинувши родину, він йде шукати таємничого незнайомця, щоб повернути частинку себе собі. Звідси й починаються пригодити.
Книга легка та цікава. Повість, у якій автора через бачення дитини розкриває важливі соціальні проблеми: зокрема проводить паралель між бідними та багатими, показує сімейні стосунки (батьки та діти), вміння спілкуватися і просто здатність сміятися та радіти життю (а це інколи буває дуже важливо, навіть набагато важливіше, ніж багатство).
На мою думку, найголовніша ідея цієї книги – гроші не головні в нашому житті. Автор намагався крізь всю повість показати, що, навіть ставши найбагатшою людиною світу, Тім все рівно залишається нещасливим. Йому не вистачає його сміху та друзів, він навіть часто згадує про своє життя в найбіднішому районі й ладен знову туди повернутися, але зі своїм сміхом. Отож автор хотів сказати – гроші не головне: вони є, а потім їх немає, а деякі інші речі залишаються з нами назавжди.
«А ще книжка допоможе підлітку глибше розібратися в поняттях «бізнес», «піар», «угоди», «ділова хватка», «перемовини», «партнерство», «афера», над природою яких мало хто замислюється, що приводить до знецінення таких чеснот, як совість, честь, слово, благородство та людяність. Це дуже важливо для визначення дітьми свого місця в майбутньому житті та критеріїв, за якими вони будуть оцінювати власні та чужі вчинки», – зазначено на сайті видавництва «Час майстрів».
Особисто в мене ця книжка асоціюється з дітьми (можливо, тому що головний герой дитина). Дітям вона буде цікавою, адже вони зможуть співпереживати Тімові, зможуть порівняти себе з ним. Шрифт, яким написано текст, досить великий, що додає зручності читання дітям (не мені, бо в дорослих такий шрифт сприймається гірше). Крім того, тут є ілюстрації, які чудово доповнюють образ історії. Оформлення книги – однозначно на високому рівні. Тому однозначно «Тім Талер або проданий сміх» сподобається дітям. Не впевнена, що таке ж захоплення він зможе викликати в дорослих.
У мене залишились двоякі емоції після прочитання. З одного боку, книга непогана: цікавий сюжет, хоча й без заворотів, легка для прочитання, з іншого боку – зовсім не чіпляє. Написано занадто просто, по-дитячому, хотілося, щоб сюжет був більш закрученим та непередбачуваним і можливо, більше «дорослості» не завадило б. Та думаю, що це можна пояснити тим, що Книга «Тім Талер, або Проданий сміх» (Крюс Джеймс) визнано «Найкращою книгою Запорізька книжкова толока 2017» у номінації підліткова література, йдеться на сайті видавництва «Час майстрів».
Читати чи ні – вирішувати вам. Якщо ви маєте своїх дітей, тоді почитайте разом з ними, тому що ви нічого не втратити, а навпаки отримаєте нові знання, емоції та проведете більше часу з найдорожчими людьми.
Декілька цитат з книги про сміх, які допоможуть зрозуміти, що сміх посідає на останнє місце в нашому житті:
ü Сміх – це внутрішня свобода.
ü Людині потрібен сміх, як квітці сонячне світло. Якби сталося так, що сміх вимер, людство перетворилося би в зоосад або суспільство ангелів – стало нудним, похмурим і застигло в величній байдужості.
ü Сміх об'єднує людей усього світу.
ü А тепер, навіть зазнавши поразки, я залишаюся переможцем: я сміюся!
Книга, яка вчить нас не забувати про важливі речі. Звичайно, я б рекомендувала її читати в дитинстві, тим, хто ще не втратив тієї часточки магії в нашій голові та свідомості, хто ще може повірити в сміх, чортів, диявольські договори.
І насамкінець таке: «Навчи мене сміятися – врятуй мою душу».

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Darker than Black (концовка)

Книга vs фільм

Круто бути маленькою